Confirmation-bias forhindrer os i at være åbensindet!

Forskning omkring confirmation bias – bekræftelses-bias på dansk, konkluderer at vores hjerne ikke altid træffe beslutninger på basis af viden og fakta.

Et konkret eksempel på confirmation bias er;

Under gennemgang af ansøgninger, bider du mærke i et bestemt navn/postnr./etnicitet/sproglig vending som du har positiv/negativ oplevelser med. Det næste der sker er at din (ubevidste) confirmation bias lade dig se blind på alle andre væsentlige informationer om ansøgeren som enten kvalificerer/diskvalificerer kandidaten til det givne stilling. Hvis ikke du stopper op, kan det i værste fald føre til at du spørger ansøgeren konkret til bestemte (fordomsfulde) spørgsmål relateret til det ovennævnte (navn, postnr./etnicitet mv.) for at få bekræftet dine antagelser.

Hjernen skal nå at træffe mange beslutninger og derfor er den nødt til at baserer nogle af disse beslutninger på stereotyper frem for fornuft og fakta. Mange af os er ikke bevidste om vores confirmation (bekræftelses-) bias som gør at vi ubevidst søger efter bekræftelser! Det kan især være hæmmesko for at lade nyt talent (dermed nye kompetencer, kunder og markeder) komme ind i virksomheden.

»Confirmation bias ifm. rekruttering gør at vi ser os blinde på relevante talenter fordi vi favoriserer de, hos hvem vi finder tendenser der bekræfter vores tidligere opfattelse«

Konsekvenser

Konsekvenser kan være afgørende for en virksomhed. Enhver sund virksomhed baserer sig på en bæredygtig forretning. Det er afgørende for virksomhedens eksistens. Confirmation bias har stor indflydelse på virksomhedens forretning fordi den kan forhindre nye talenter og dermed innovation og udvikling i virksomheden. Desuden gælder det at en bestemt persons (god/dårlig) handling ikke afspejler alle.

3 værktøjer

Følgende tre værktøjer kan minimere confirmation bias;

1) Lav en struktur/guide som du følger ved hver jobsamtale – det minimerer dine personlige antagelser jf. confirmation-bias.

2) Ens behandling/spørgsmål til ansøgere/talenter/partnere – så sikrer du, ikke at få bekræftet fordomme via specifikke spørgsmål til bestemte ansøgere/talenter/partnere.

3) Få en kollega med til jobsamtalen og fordel spørgsmålene mellem jer. Drøft efterfølgende kandidatens/ansøgerens svar sammen.

En øvelse

Vil du mestre det med confirmation-bias? Så er her en lille øvelse:

Til jeres nye salgsleder-stilling har I modtaget en del ansøgninger og de indledende screeninger er overstået. Du står nu med to ansøgninger som kommer fra ansøgere med postnummeret i 2660 Brøndby Strand og 2820 Gentofte. Hvad bekræfter postnummeret for dig ift. de to ansøgere?

“Mangfoldighed betaler sig”

Medarbejdere, der føler sig diskrimineret, vil være langt mindre produktive, de vil have flere sygedage, og på sigt vil de forlade virksomheden. At udsætte kolleger for diskrimination er økonomisk skidt for forretningen.

Få -20 % rabat & gratis e-bog fra konferencen 2020

Book din billet til årets mangfoldighedskonference her!

Skriv dig op her og modtag gratis e-bog og info om kommende webinarer samt gratis inspiration til hvordan I kan rykke på jeres D&I strategi.

Vil du også have alle guldkornene fra paneldebatten + resten af livestreamingen? 

Vi glæder os til at inspirere dig til øget D&I!

Tilmeld nyhedsbrev